HTML

Spectator

The Spectator: Addison és Steele folyóirata, a whig szellemiség megjelenítője, fontos szerepet játszott a modern nyilvánosság kialakulásában. Spectator (Krenner Miklós) a két világháború közötti Erdély egyik legjelesebb, bár mára elfeledett publicistája.

Friss topikok

Linkblog

Részeg? Meghibbant? Á, nem, csak az elnök beszél

2009.09.26. 01:48 Mukla

A köztársasági elnök megnyugtatta az aggódó ausztráliai magyarokat, hogy nem fogják bezárni a sydneyi magyar főkonzulátust. Beszédében leszögezte: 

"kérésüknek megfelelően én beszéltem miniszterelnök úrral, aki megígérte, hogy utánanéz a dolognak. Nem tett határozott ígéretet rá. Elment New Yorkba, én meg eljöttem ide. Nem tudom, hogy mi lesz vele. De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, egészen biztos, vissza fogják állítani a sydneyi főkonzulátust. Hiszen minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, nekünk kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot jelent. Tudom, hogy már hozzák a kulcsot, hogy becsukják a főkonzulátust. Nagyon kár, felesleges pénzkidobás, kénytelen vagyok ezt mondani. Lehet, hogy ha mindketten hazaérünk, miniszterelnök úr és én is, akkor történik változás. De ha nem, akkor ne keseredjenek el a csukott ajtót látva, mert az ki fog újra nyílni". (http://index.hu/belfold/2009/09/27/solyom_mar_orban_gyozelmerol_beszel/)

Namármost: először is, miért gondolja az elnök, hogy szükség van egy évi mintegy 100-120 millióba kerülő főkonzulátusra egy 20 milliós országban, mellyel csekély intenzitású kapcsolatokat ápolunk, ahol amúgy van nagykövetség is, ellenben nincs vízumkötelezettség (ami a klasszikus konzuli feladat)? Hogy van egy pár tízezresre becsült magyar kolónia? Akkor nyissunk konzulátust minden székelyföldi városban és még Felvidéken is párat! Ma, az internet világában, nyilván a konzulátusi fogadásokon elfogyasztott molnárkák és a BB pezsgő jelenti az Anyanemzettel való kapcsolat köldökzsinórját, tehát szükség lehet erre mindenütt, ahol mondjuk 30 ezer magyar él a környéken, bár Ausztrália esetében, mint ismeretes, a környék az egy nagyobbacska kontinenst jelöl.

Másodszor, miért gondolja az elnök, hogy neki dolga volna egy főkonzulátussal? Sérti az államszervezet demokratikus működését, netán bomlasztja a nemzet egységét, mely felett őrködnie az elnök alkotmányos kötelessége, ha takarékossági megfontolásokból a kormány úgy dönt, hogy bezár néhány főkonzulátust, mondjuk a caracasit és a sydneyit? Ha sérti, miért nem fordul rögvest az országgyűléshez vagy az Alkotmánybírósághoz? Miért néhány begőzölt emigrét hergel?

Harmadszor, miért gondolja az elnök, hogy neki delphoi jósdaként kell működnie, hogy a Sándor palota orákulumaként a jövőbe tekintve megmondja, hogy ki nyeri  a választásokat? Ha ehhez van kedve, inkább beszélgessen a kormányzati jósda működtetőjével. Az alkotmányt, mely szabályozza működését, részben ő írta. Ne emlékezne arra Sólyom László, hogy a magyar alkotmány miként szabályozza működését? Van abban szó jóslatokról és főkonzulátusokról? Ugye nincs?!

Végül, miféle aránytévesztő modortalanság a főkonzulátus portását állampolgári engedetlenségre buzdítani? Szegény ember azóta is a fejét vakargatja, hogy vajon a főosztályvezető vagy a köztársasági elnök utasítását hajtsa végre? Zárja be az ajtót vagy hagyja nyitva, hisz elnök úr is megmondta, rövid idő múlva jön a Viktor és úgyis kinyitja.

 

1 komment

Címkék: politika orbán viktor alkotmány sólyom lászló köztársasági elnök politikai jósda

A bejegyzés trackback címe:

https://spectator.blog.hu/api/trackback/id/tr391407810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petru 2009.09.26. 02:04:55

Kar hogy nincs tervben egy Duna-eromu epitese. Mert itt (is) latszik, hogy annyi az idomilliomos, szalmacseplo, pihenteszu, uresblogot-iro stb. hogy Dunat lehetne veluk rekeszteni, valszeg olcson, es lehet hogy nem is hianyoznanak senkinek.
süti beállítások módosítása